NASI IMPIT KUAH KACANG

Assalammuallaikummmmmmmm!!!!!.....Selamat Hari Raya semua..........................
alhamdulilah sihat2 hendaknya hari ni dari ayu n sahabat semua bagai mana ya?..
moga sahabat juga sihat2 walafiat hendaknya..aminnnnnnnnnnn..
Terasa dalam bulan raya ni ayu tak kesempatan nak on line.nak buka FB pun tak sempat ape tah lagi nak masuk ke sini(blogger) sebab ramai tetamu yg hadir brkunjung kerumah..tak menang tangan kita di buat nya..alhamdulilah hari ni ada masa sikit nak masuk sini sebab pg2 mcm ni dan di hari raya ke5 ni semua umat ramai yg dh mula berkerja dan ramai pula yg menanti nak buat kira2 untuk open house pula..
Tahaun ni sedih juga tak balik kampung sebab hubby banyak tugas nak kene siapkn n lepas seminggu raya hubby dah nak ke sabah ada tugas di sana.Jadi kene lah ayu mengalah tuk beraya di kediaman ayu sendiri di ULUYAM BAHARU SELANGOR.
Ingatkan ayu malas nak masak sebab raya kat kediaman sendiri biasa2nya senyi sepi dan takda orang jadi ayu masak le mana yg patut sahaja untuk makan anak beranak sahaja..Tapi hati dan perasaan mula tak sedap sebab tarasa macam raya ni ramai yang akan berkunjung kerumah.Jadi ayu pun masak lah lebih2 sikit takut nanti lain jadinya...oooooohhhhhh,ape lagi,cadang2 nak pergi menziarahi kubur arwah baby ayu yg bongsu di tanguh kan jamnya sebab dah ada kunjungngan dri sahabat hubby 2 family.adoiiiii..tak menang tangan di buatnya..kemudian dlm 15min ada lg 1 family datang...jadi kabut2 lah sikit kat rumah tu di pagi raya..dalam senda gurau tu ada pula lah yang tanya resepi daging dan ayam ayu..ayu tak sempaptnak berikanresepinya sebab ayu benar2 sibuk pada masa tu..huhuhu...jangan marahya Kak Norshida..nanti le mai kat blog ayu ni ayu kasi tulis resepinya..
Tapi resepi ayu ni biasa2 aje tak ada yang istimewanya sebab ayu main campak2 aje kat dalam kuali ni...huhuhu
Ok lah,tuk pagi raya juadah untuk tetamu kene buat sebab tu sedekah kita buat sahabat handai di Hari Raya.
jom layan2 mata kejap tengok resepi tuk sambut raya?


Ni semua dah tahu kan NASI IMPIT..beli aje ni nasi impit ni ayu gunakan ketupat mini jenama Kenduri Mas.
Isi dalamnya ada 30 biji nan  cara rebusnya macam biasa sahaja ayu buat taruk sedikit garam dan 3 helai dau n pandan..Ringkaskan??mudah aje.klu nak buat sendiri amat rumit sikit dan lambat.
Dulu ayu buat sendiri aje nasi impit.Ayu gunakan beras cap Rambutan dan tanak nasi macam biasa masukan daun pandai ikut wangi dan garam sedikit.Bentangkan kain putih dan bila nasi masak tuangkan nasi kedalam kain putih dan lipatkan kain tu dan impit dengan batu lesung atau batu blog selama semalaman siapppppppp....tapi hari ni guna lah nasi impit mini ni...sedap juga nasi mini ni....


ooopppp...jangan lupa kuah kacang tau...kat atas ni le kuag kacang yang ayu buat sendiri..rasanya sedap tak ni??hehehe dah buat sendiri kene cakap sedap le jugak kan..kalau tak siapa lg nak puji ni..heheheh..tapi ok2 aje rasanya sebab ayu buat kuah kacang ni ayu gunakan resepi Haji Samari..
ouitttt...tak kenal ke Hj.Samuri...ishhhhishhhishhh,ada yang tak kenal ya..ia ada lah penjual sayat terkenal di seluruh Malaysia.Sataynya cukup sedap berserta kuah kacangnya..tak pecaya boleh lah pi kemana2 cawangan terdekat Hj Samuri..memg sedap dan lazat satay dan kuah kacangnya...resepi dari Hj Samauri juga ada di blog ni...IRESEPI...jom layan resepinya kat bawah ni ok..

KUAH SATAY SAMURI

Bahan2nya:

Untuk kuah Satay Samuri
½ kilo kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 stgh inci halia
5 tangkai cili kering
2 papan gula melaka
2 sudu asam jawa, diambil airnya.
Gula dan garam secukup rasa

Cara membuat kuah

1. Hiris bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan cili kering.. kemudian gorangkan semuanya dengan minyak.
2. Setelah agak garing, toskan gorengan tadi dan kisar halus.. (tambah sikit air semasa mengisar)
3. Setelah dikisar, masukkan air asam jawa, dan kacang tanah (yg telah digoreng dan ditumbuk kasar tadi.). Kacau rata kesemuanya.
4. Didihkan campuran tadi.
5. Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
6. Jika terlalu pekat, boleh lah ditambah sedikit air.
7. Kuah kacang hendaklah cukup manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan satay ayam.
8. Apabila telah mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. Tunggu sehingga minyak dari kacang tanah telah naik ke permukaan, sambil dikacau sekali sekala


Apepun memg sedap dan tak rugi mencuba hasil dan resepi dari HJ SAMURI ni...Terima Kasih tuan punya resepi sedap kuah kacangnya.walau pun ringkas tapi ada ummmm....
ok semaunya..nantikan resepi lain dari ayu buat aidilfitri.
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI maaf zahir batin..


weiiii...lemang pun boleh juga ya di makan dengan kuah kacang ni...janagan lupaaaa...heheheh

No comments:

Post a Comment